The studying of the dose application of sapropel growth stimulant in potatoes cultivation

  • T. Bortnik
  • A. Bortnik
  • O. Serhushko
Keywords: humic preparations, biometrics, potatoes, concentration, plan, growth stimulant, harvest, photosynthesis

Abstract

It is substantiated a value of potatoes as an important food, fodder and industrial crop. It is shownthe necessity of increasing its production and improvement of the quality parameters of potato tubers for using of the natural humic preparations. The results of studies indicate that the humic substances increase the germination energy and seed germination, stimulate the carbohydrate and protein metabolism, have a positive effect on photosynthesis, stimulate the formation of biologically active substances, increase the resistance of plants to the adverse natural and environmental factors, diseases and pests, improve the development of plants and root formation, increase their productivity and product quality. It is indicated the presence of the contradictory facts about the effectiveness ofpreparations through the variety of species sensitivity of plants to humic substances and wrong calculation of doses of their introduction.It is presentedthe results of studies on the establishment of the optimal dose of the humicsapropel preparation introduction by the extra rootfoliar feeding of potatoes plantsof “Santa” varietyin the 5–7 leaves and budding phases.It is proved that the preparation at concentrations from 0,1 to 0,0001 % has a different effect on the growth and development of plants. For introduction of humic preparations in high doses (0,1 % solution a preparation) it was found the oppression of the growth of plants and the reduction of yields of potato tubers. It has been established that the most effective is the use of the preparation concentrations of between 0,005 and 0,0001 %. Compliance with these recommendations of the using of humic preparation “Saprogum” provides an increase of leaf surface area to 7,2–8,0 thousand square meter on a hectare and plant height to 9,5–10 centimetreswhich ultimately results in a high crop yields at 280,3–285,6 quintals on a hectare.

References

Лихочвор В.В. Картопля // Рослинництво. Сучасні інтенсивні технології вирощування основних польових культур / В.В. Лихочвор, В.Ф. Петриненко. – Львів: НВФ “Українські технології”, 2006. – С. 447–711.

Теслюк П.С. Морфологічна та біологічна характеристика картоплі // Насінництво картоплі / Теслюк П.С., Полоцький М.Я., Власно М.Ю. – Біла Церква, 2000. – C. 12–25.

Картопля: годує, лікує: про поживні якості та лікувальні властивості картоплі / П.С. Теслюк, А.П. Новосельська, Г.В. Булботько, Л.П. Теслюк. – К.: Кий, 1999. – C. 17–28.

Дубовий В.І. Екологічна оцінка морозо- та зимостійкості пшениці озимої умовах Лісостепу/ В.І. Дубовий // Вісник аграрної науки. – 2011. – № 8. – С. 42–44.

Сучек М.М. Біологічна ефективність використання стимулятора росту та мікродобрива на посівах пшениці озимої в умовах Західного Лісостепу України / М.М. Сучек, Т.В. Степанчук // Вісник Житомирського національного агроекологічного університету. – 2013. – № 2(1). – С. 37–44.

Дідковська Т.П. Технологічні основи виготовлення та застосування гуматів під овочеві культури: дис. ... канд. с.-г. наук: 06.01.04 / Т.П. Дідковська. – Харків, 2009. – 181 с.

Доспехов Б. А. Методика полевого опыта / Б.А. Доспехов. – М.: Агропромиздат, 1985. – С. 102–188.

Бортник Т.П. Эффективность применения стимулятора роста Сапрогум на посевах пшеницы озимой на черноземе оподзоленном / Т.П. Бортник // Почвоведение и агрохимия. – 2015. – № 1(54). – С. 215–222.

Likhochvor, V.V., Petrynenko, V.F. (2006). Potatoes. Plant growing. Modern intensive technologies of the major field crops cultivation. Lviv: SPC “Ukrainian technologies”, 447–711.

Teslyuk, P.S., Polotsk, M.J., Vlasno, M.YU. (2000). Morphological and biological characteristics of the potatoes. The potatoes seeds breeding of. Bila Tserkva, 12–25.

Teslyuk, P.S., Novoselskaya, A.P., Bulbotko, G.V., Teslyuk, L.P. (1999). Nutritional value of potato tubers. Potatoes feeds and treats. Kyiv: Kyi, 17–28.

Duboviy, V.I. (2011). Environmental assessment of frost and winter hardiness of winter wheat in Forest Steppe conditions. Visnyk Agricultural Science. № 8, 42–44.

Suchek, M.M., Stepanchuk T.V. (2013). Biological effectiveness of using of growth stimulants and micronutrients in crops of winter wheat in Western steppes of Ukraine. Bulletin of Zhytomyr National Agroecological University. № 2(1), 37–44.

Didkovska, T.P. (2009). Technological bases of production and use of humates at vegetable crops. Kharkiv, 181.

Dospehov, B.A. (1985). Methods of field experience. Moscow: Agropromizdat, 102–188.

Bortnik, T.P. (2015). Efficiency of application of a growth stimulant Saprogum in crops of winter wheat on the podzolizedchernozem. Soil Science and Agricultural Chemistry. № 1(54), 215–222.

Published
2017-03-09
Section
Agricultural sciences (agronomics, agricultural ecology, land reclamation, ecology, crops husbandry, farming)