Organic production of small agricultural enterprises in the context of the concept of sustainable development

  • O. Nazarkevich
Keywords: organic production, organicfarming, small agricultural entrepreneurship, farming, sustainable development, certification, standards, environmentally friendly products, soilerosion

Abstract

The article shows the importance of the introduction of agriculture organic farming systems. As the intensive farming leads to disruption of the biological balance of nature. The violation of the biological stability of nature causes negative consequences first of all to the humans.The article deals with the concept of “organic products” and “organic farming”. It also discusses the current state of production of environmentally friendly agricultural products inUkraine. The article substantiates the need for production of organic products to improve health and preservation of the natural environment. Disclosed are environmental, social and economic benefits of the introduction of organic production.The article characterizes problems that hinder the production of organic products inUkraine. The main challenges to introducing of organic production in small farms are institutional and legal, financial and economic. The main institutional and legal barriers are imperfections in the legislation. Among the financial and economic barriers to the development of organic production inUkraineis the lack of state support for small businesses.It emphasizes the importance of maintaining the main wealth ofUkraine– fertile black soil layers. Since almost 80 % of arable land inUkrainehas lost fertility due to excessive use, it is now degraded soils. The state should place the preservation and the partial restoration of the fertile topsoil on small farms, and private farms.Focused on the importance of the newly adopted organic farming Law of Ukraine “About production and the circulation of organic agricultural products and raw materials”. It has available information on the development of organic farming in the European Union and theUnited States, the problem of introducing it inUkraineand an action plan for the near future for further greening of agricultural production.

References

References

Willer H., Lernoud J., Kilcher L. (Eds.) (2013) The World of Organic Agriculture. Statistics and Emerging Trends 2013. Research Institute of Organic Agriculture. Kyiv, 63.

Gryniv L.S. (2001) Environmental-Economic Balance: problems of theory. Lviv :Ivan Franko National University of Lviv, 240

Kobets M.I. (2004). Organic farming in the context of sustainable development. Kyiv: “Agrarian Policy for Human Development”, 22.

The Law of Ukraine “About production and the circulation of organic agricultural products and raw materials”. zakon.rada.gov.ua. Retrieved from http://zakon2.rada.gov.ua/laws/show/425-18.

The Law of Ukraine “On state support of agriculture of Ukraine”. zakon.rada.gov.ua. Retrieved from http://zakon2.rada.gov.ua/laws/show/18 77–15.

Rozhkova Je.Ju. (2012). Organic agricultural production: problems of development and solutions. Proceedings from: International scientific and practical conference dedicated to 20th anniversary of scientific Faculty of Economics and Management SSU “Economic problems of sustainable development”. Sumy: SumDU, 8, 70–72.

Sus T.J. (2014). Features of financing of the development of ecological agriculture in Ukraine. Organic agriculture, environment and food security. Zhytomyr: Polissja, 423–426

Tomashevska O.A. (2013). Organic production in the world: realities and prospects. Innovative economy, 6, 161–164.

Shutjak S. (2014). The Law of Ukraine “About production and the circulation of organic agricultural products and rawmaterials” in action? Retrieved from: http://epl.org.ua/novini/anons/backPid/1/article/6403/.

Jakymec V.V. (2012). Ukraine doesn’t have black soil. Personnel Plus – Ukrainian general weekly, 24.

Бібліографія

Віллер Х. Світ органічного сільського господарства. Статистика та тенденції 2013 року / Хельга Віллер, Джулія Лерноуд, Лукас Кільхер; пер. с англ. Дослідний інститут органічного сільського господарства. – К., 2013. – 63 с.

Гринів Л.С. Екологічно збалансована економіка. Проблеми теорії: монографія / Л.С. Гринів. – Львів : Львівський нац. ун. ім. Івана Франка, 2001. – 240 с.

Кобець М.І. Органічне землеробство в контексті сталого розвитку / М.І. Кобець. – К.: Проект “Аграрна політика для людського розвитку”, 2004. – 22 с.

Про виробництво та обіг органічної сільськогосподарської продукції та сировини: Закон України від 03.09.2013 № 20–21. – Режим доступу: http://zakon2.rada.gov.ua/laws/show/425-18.

Про державну підтримку сільського господарства України : Закон України від 24.06.2004 № 1877-IV. – Режим доступу: http://zakon2.rada.gov.ua/laws/show /18 77-15

Рожкова. Є.Ю. Органічне аграрне виробництво: проблеми розвитку та шляхи їх вирішення / Є.Ю. Рожкова, Н. Ведмідь // Економічні проблеми сталого розвитку: матеріали доповідей Міжнар. науково-практ. конф. – Суми: СумДУ, 2012. – Т. 8. – С. 70–72.

Сус Т.Й. Особливості фінансування розвитку екологічного сільськогосподарського виробництва в Україні / Т.Й. Сус // Органічне виробництво і продовольча безпека. – Житомир: Полісся, 2014. – С. 423–426.

Томашевська О.А. Органічне виробництво в світі: реалії та перспективи / О.А. Томашевська // Інноваційна економіка. – 2013. – № 6. – С. 161–164.

Шутяк С. Закон України “Про виробництво та обіг органічної сільськогосподарської продукції та сировини” в дії? / С. Шутяк [Електронний ресурс ]. – Режим доступу: http://epl.org.ua/novini/anons/backPid/1/article/6403/

Якимець В. В Україні уже немає чорноземів... / В. Якимець // Персонал Плюс – всеукраїнський тижневик. – 2012. – № 24(481).

Section
Economics sciences