Вплив температури культивування на вірулентність мікобактерій

  • О. А. Ткаченко доктор ветеринарних наук
  • В. В. Глебенюк аспірант

Abstract

Проведено дослідження з вивчення вірулентності мікобактерій, культивованих за підвищеної температури. Показано, що інкубація M.bovis за температури 41 ºС знижує їх вірулентність. У тимчасово непатогенних мікобактерій, незалежно від температури культивування, для відновлення вірулентності потрібні 2–3 пасажі через організм морських свинок

References

Методы общей бактериологии: В 2 т./ Под ред. Ф. Герхардта и др.; Пер. с англ; Под ред. Е.Н. Кондратьевой, Л.В. Калакуцкого. – М.: Мир, 1983. – Т.1. – С. 175–178.

Вейсфейлер Ю.К. Биология и изменчивость микобактерий туберкулёза и атипичные микобактерии. – Будапешт: Изд-во АН Венгрии, 1975. – 336 с.

Зыков М.П. Микробиология туберкулёза. – Л.: Медицина, 1976. – 160 с.

Петровская В.Г. Проблема вирулентности бактерий (Химические, метаболические, экологические и генетические аспекты). – Л.: Медицина, 1967. – 264 с.

Глебенюк В.В. Особливості культивування M.bovis швидкорослого штаму за різних температур // Проблеми зооінженерії та ветеринарної медицини: Зб.наук.праць Харківської державної академії. – Харків, 2007. – Вип. 15(40), ч.2, т.1. – С. 53–57.

Ященко Т.Н., Мечева И.С. Руководство по лабораторным исследованиям при туберкулёзе. – М.: Медицина, 1973. – 260 с.

Бокун А.О. Биологическая активность микобактерий туберкулëза в эпизоотическом инфекционном процесе // Проблемы туберкулëза. – 1989. – № 1. – С. 51–54.

Section
Veterinary sciences