Efficiency Differential keeping birds in Southern Ukraine

  • O. Shcherbyna
Keywords: Cross biochemical parameters, morphological features, protein, yolk, shell, the correlation coefficient

Abstract

The thesis is devoted to the improvement of methods of evaluation and selection under conditions of forming highly productive flocks of egg-cross poultry.The in article presents the results of research conducted on the poultry of Isa Brown cross sorted out into classes and placed on different tiers of cage range maintenance.It is found that the maintenance tier influences the level of eggs laying capacity in different ways. In the distribution classes М- М- and М- М+ layers of the upper tier are at an advantage (327,7 and 326,0 to320,9‒323,1 and 324 eggs of the middle and lower tiers respectively).In the distribution classes М+М- and М+ М+ a high level of performance is observed with hens kept in the lower tiers of cage range (326,9 and 323,5 eggs respectively to 322,8; 324,7 and 320,6 eggs, upper and middle tiers respectively).Comparing to unsorted poultry, the improvement of methods of evaluation and poultry breeding in the groupings with equal weight has enabled to raise the productivity in the researched groups of hens sorted out according to their live weight into classes М- and М+ and according to metatarsus length into classes М- and М+ , or to get additionally the 1,0‒3,0 UAH output from each hen. At an average price of 8,7 eggs for 17,1 UAH the value of extra output (calculation for 1 layer) is equal to 3,3 and 15,6 UAH according to the distribution class.The results of our research indicate the superiority of keeping the egg laying poultry in the groupings with equal weight taking into account the maintenance tier. 

References

Коваленко А.Т. Повышение качества яиц кур селекционными и технологическими приемами / А.Т. Коваленко // Ефективне птахівництво і тваринництво. – 2004. ‒ № 8. – С. 33‒38.

Коваленко В.П. Моделювання несучості і живої маси птиці м’ясного і м’ясояєчного типу / В.П. Коваленко, В.І. Остапенко // Вісник Сумського НАУ. ‒ Суми, 2003. ‒ Вип. 7. ‒ С. 90‒93.

Кошич И.И. Пути реализации генетического потенциала промышленных кросов кур / И.И. Кошич // Птицеводство: міжвідомч. темат. наук. зб. ІП УААН. – Борки, 2001. ‒ Вип. 51. – С. 90‒94.

Степаненко І.А. Генетичний потенціал кросів і порід курей, що використовуються для виробництва яєць в Україні / І.А. Степаненко, Г.Т Коваленко // Птахівництво: міжвід. темат. наук. зб. / ІП УААН. ‒ Борки, 2003. – Вип. 51. ‒ С. 134‒143; 163‒171.

Прокопенко Н.П. Підвищення продуктивності яєчних кросів шляхом удосконалення прийомів вирощування ремонтного молодняку: дис. … канд. с.-г. наук: 06.02.01 “Розведення та селекція тварин” / Н.П. Прокопенко. ‒ Херсон, 1999. ‒ С. 48–50.

Племінні ресурси державного підприємства “Дослідне господарство ”Борки” і напрями селекційної роботи з ними / І.А. Cтепаненко, Г.Т. Коваленко, Т.В. Іванова, О.Т. Гадючко, Т.В. Ваврійчук, Л.А. Лунін // Птахівництво. – Харків, 2004. – Вип. 55. – С. 140–148.

Хомічук О.О. Підвищення яєчної продуктивності птиці при формуванні рівновагових угрупувань і взаємодії “Генотип × Середовище”: автореф. дис. на здобуття наук. ступеня канд. с.-г. наук: спец 06.02.01 “Розведення та селекція тварин” / О.О. Хомічук. – Херсон, 2010. – 20 с.

Методика определения экономической эффективности использования в сельском хозяйстве результатов научно-исследовательских работ, новой технологии, изобретений и рационализаторских предложений. ‒ М.: ВНИИПИ, 1983. – 149 с.

Kovalenko, A.T. (2004). Quality improvement of hen eggs with selection and technological methods. Effective poultry and livestock. 8, 33‒38.

Kovalenko, V.P., Ostapenko, V.I. (2003). Modeling egg and meat live weight of poultry meat and egg type. Bulletin of Sumy NAU. Sumy. 7, 90‒93.

Koshich, I.I. (2001). Ways of realizing the genetic potential of industrial chicken crosses. Poultry farming: interdepartmental thematic scientific collection Poultry Research Institute UAAN. Bork, 51, 90‒94.

Methods of determining the economic efficiency of using in agriculture the results of research, new technology, inventions and rationalization proposals. (1983). Moscow: VNIIPI, 149.

Prokopenko, N.P. (1999). Increased productivity egg cross by improving methods of growing replacement chicks: The dissertation of the candidate of agricultural sciences: 06.01.02. Kherson State Agrarian University, 48‒50.

Stepanenko, G.A., Kovalenko, G.T. (2003). Genetic potential of cross breeds and chickens used for egg production in Ukraine. Poultry farming: interdepartmental thematic scientific collection Poultry Research Institute UAAN. Bork, 51, 134‒143.

Stepanenko, N.V. (2002). Modeling and Forecasting laying birds. Tavria Scientific Bulletin. Kherson: Ailant, 24, 248‒252.

Homichuk, O.O. (2010). Raising poultry egg productivity at forming groups equally weighted and interaction “Genotype × Environment” author synopsis of Dissertation of the candidate. Agricultural Sciences : 06.02.01. Kherson State Agrarian University, 20.

Published
2017-07-07
Section
Agricultural sciences (animal husbandry)