Productive performance and hematological parameters of ewes askania breed in the optimization of protein level and energy in the diet

  • G. Sedilo
  • S. Vovk
  • M. Petryshyn
  • M. Khomyk
  • N. Karapata
Keywords: ewes, lambs, feed, protein, energy, performance, blood parameters

Abstract

The results of investigations of hematological parameters and milk production of ewes ascanian meat-wool breed and the growth rate of their offspring while optimizing the level of protein and energy in their diets in zone of the Carpathian foothills. The study was conducted on two groups of lactating ewes ‒ analogues Ascanian meat and wool breed with crossbred wool (10 animals in each), were held separately with ensuring proper levels and feeding during stall period. The duration of the experiment 90 days. The diet lactating ewes from the control group during the period of the experiment consisted of1,6 kgof hay meadow,0,5 kgof whole grain oats and0,5 kgstandart feeding of feed K80-6-89. Sheep of the experimental group during lactatig period received standart feeding, in which part of the grain base was replaced with pea bran, rapeseed and linseed meal. The nutritional value of control and experimental groups diets differed just slightly. In the control group diet contained 21,7 MJ of exchange energy,187 gof digestible protein,2,29 kgof dry matter, while the experimental group diet consisted of 22,1 MJ of exchange energy,189 gof digestible protein and2,26 kgof dry matter respectively. One kilogram of dry matter control and experimental groups to the diet of animals contained 9,5 and 9,8 MJ of exchange energy respectively.It is established, that the use in the diet of lactating ewes of askanian meat-wool breed in the foothills of the Carpathians in the stall period of feed, adjust the level of protein and energy by introducing in its composition of the local grain crops with high protein content, provides the proper condition of body, milk production of ewes, optimizes they hematologic parameters, and increases average daily weight gain of the suckling lambs 6,7‒13,9 per cent. 

References

Вівчарство України / [Іовенко В.М., Польська П.І., Антонец О.Г. та ін.]; за ред. академіка В.П.Бурката. – К.: Аграрна наука, 2006. – 615 с.

Седіло Г.М. Сучасний стан і основні напрями розвитку вівчарства в Карпатському регіоні / Г.М. Седіло, С.О. Вовк, М.А. Петришин // Вісник Дніпропетровського державного аграрно-економічного університету. ‒ 2015. ‒ № 3(37). ‒ С. 107‒111.

Вівчарство Карпатського регіону: монографія / [Седіло Г.М., Вовк С.О., Гавриляк В.В. та ін.]. – Львів: ПАІС, 2016. ‒ 192 с.

Свістула М.М. Перетравність поживних речовин та засвоєння азоту ярками при використанні в раціонах різного рівня енергії та протеїну / М.М. Свістула // Вівчарство: міжвідомч. темат. наук. збірник; Інститут тваринництва степових районів ім. Іванова “Асканія-Нова”. ‒ Нова Каховка: Пиел, 2007. – Вип. 34. ‒ С. 153‒158.

Фізіолого-біохімічні основи живлення овець / [П.В. Стапай, І.А. Макар, В.В. Гавриляк та ін.]. ‒ Львів: Лео-Бланк, 2007. ‒ С. 5–8.

Стапай П.В. Гірськокарпатське вівчарство: монографія / П.В. Стапай, В.М. Ткачук, Т.В. Чокан. ‒ Л.: Добра справа, 2014. ‒ 158 с.

Чокан Т.В. Стан і перспективи розвитку гірськокарпатського вівчарства / Т.В. Чокан, П.В. Стапай, В.В. Гавриляк // НТБ ІТБ. ‒ 2009. ‒ Т. 10, № 1–2. ‒ С. 420–426.

Jamroz D. Zywienie zwierzet i paszoznarostwo / D. Jamroz, A. Potkanskij. ‒ Warszawa: wydawnictwo Naukowe PWN, 2004. ‒ 957 p.

Sedilo G. Methods of selektion and characteristics of productive traits of Ukrainian Carpation mountain sheep / G. Sedilo, S. Vovk, M. Petryshyn // Folia Pomeran. Univer Technol. Stein., (Agric., Aliment., Pisc., Zootech), 2016. ‒ 330(40) 4. ‒ P. 171‒178.

[Iovenko, V.M, Polska, P.I, Antonets, O.H. et all.]. (2006). Sheep of Ukraine. Kyiv: Agrarna nauka, 615.

Sedilo, G.M., Vovk, S.O., Petryshyn, M.A. (2015). Current state and main directions of sheep in the Carpathian region. News of Dnipropetrovsk State Agrarian and Economic University, № 3(37), 107‒111.

[Sedilo, G.M., Vovk, S.O, Havrylyak, V.V. et all.]. (2016). Sheep in the Carpathian region: monograph. Lviv: PAIS, 192.

Svistula, M.M. (2007). Digestibility of nutrients and nitrogen fixation sheep used in the diets of different levels of energy and protein. Nova Kahovka: Piel, 34, 153‒158.

[Stapay, P.V., Makar, I.A., Havrylyak, V.V. et all.]. (2007). Physiological and biochemical bases of sheep nutrition. Lviv: Leo-Blank, 5‒8.

Stapay, P.V, Tkachuk, T.V., Chokan, T.V. (2014). Carpatian mountain sheep: monograph. Lviv: Dobra sprava, 158.

Chokan, T.V, Stapay, P.V, Havrylyak, V.V. (2009). Condition and Prospects of Carpatian mountain. STL ITB, 10, № 1‒2, 420‒426.

Jamroz, D., Potkanskij, A. (2004). Feeding of animals and feedstuffs. Warsaw: wydawnictwo Naukowe PWN, 957.

Sedilo, G., Vovk, S., Petryshyn, M. (2016). Methods of selektion and characteristics of productive traits of Ukrainian Carpation mountain sheep. Folia Pomeran. Univer Technol. Stein.,(Agric., Aliment., Pisc., Zootech), 330(40) 4, 171‒178.

Published
2017-07-07
Section
Agricultural sciences (animal husbandry)