Epizootological monitoring of fowl рseudomonosis and its associated bacterial diseases in Ukraine poultry farms
Abstract
Introduction. Modern technologies of intensification of poultry farming often lead to the emergence of stressful situations and the violation of metabolic processes that cause increased sensitivity of the bird organism to various diseases. In such conditions, the role of conditionally pathogenic microorganisms, which are most often circulated in different associations and significantly reduce the immunity of birds compared with monoinfections, is significantly increases. The aim of the study. The purpose of our research was bacteriological monitoring of fowl рseudomonosis and isolation of the concomitant conditionally pathogenic bacterial microflora of the internal environment, biomaterials from Ukraine poultry farms. Material and methods of research. Bacteriological research of bacterial air pollution of poultry houses, different parts of the surfaces of poultry buildings, fodder, pathological material from dead embryos, chickens and forcedly slaughtered adult birds were conducted according to generally accepted methods. Research results. Monitoring of the isolation of P. aeruginosa in relation to pathogens of other bacterial diseases in Ukraine poultry farms indicates the circulation of P. aeruginosa among various industrial birds, most often in associated form with colibacillosis, staphylococcosis, proteosis, salmonellosis (85 % of cases). The associative form of P. aeruginosa + E. coli was detected in 42 % of cases; E. coli + P. aeruginosa + Proteus ssp. – 14 %; P. aeruginosa + Proteus ssp. – 9 %; Staphylococcus spp. + P. aeruginosa – 9 %; Streptococcus ssp. + E. coli – 8 %; Streptococcus spp. + Staphylococcus spp. – 5 %; Staphylococcus spp. + P. aeruginosa + E. coli – 5 %; Citrobacter spp. + E coli – 3 %; Salmonella spp. + E. coli – 3 %; Salmonella spp. + P. aeruginosa + E. coli – 2 % of associated infections cases. On average, E. coli isolates in 37.58 % and P. aeruginosa – 22.98 %, coccal microflora – in 20.23 % of cases in all farms of a different technological direction. Number of Proteus ssp., Klebsiella spp., Citrobacter ssp., Enterobacter spp., Yersinia ssp., Campilobacter ssp., Clostridium ssp., Salmonella spp. was 19.21 % of the total number of isolates. The frequency of isolation of P. aeruginosa and E. coli was 3 times greater than the cases of isolation of the coccal microflora and 3.15 times of other bacterial pathogens in the poultry.References
Щетініна І.О. Значення інноваційного розвитку для птахівництва. Сучасний стан виробництва м’яса птиці в Україні та перспективи розвитку / І.О. Щетініна, В.І. Дяченко // Інститут птахівництва УААН. – 2009. – № 5. – С. 32–38.
Мониторинг возбудителей бактериальных инфекций / В. Гусев, Э. Светоч, Н. Глазков, М. Теймуразов // Птицеводство. – 2003. – № 2. – С. 8–10.
Епізоотологічний моніторинг бактеріальних хвороб птиці в Україні / [Б.Т. Стегній, К.В. Глєбова, Е.П. Петренчук, І.А. Бобровицька, О.В. Майборода] // Ветеринарна медицина. – 2014. – Вип. 98. – С. 99–102.
Скрипка М.В. Псевдомоноз птиці в Україні та біологічні властивості збудника: автореф. дис. на здобуття наук. ступеня канд. вет. наук; спец. 16.00.03 “Ветеринарна мікробіологія, епізоотологія, інфекційні хвороби та імунологія” / М.В. Скрипка. – Харків, 1999. – 19 с.
Бойко О.П. Характеристика ізолятів P. aeruginosa, отриманих з різних джерел, та деяких поживних середовищ для їх виділення / О.П. Бойко // Науково-технічний бюлетень Інституту біології тварин та ДНДКІ ветпрепаратів та кормових добавок. – 2009. – Вип. 10, № 4. – С. 115–121.
Ващик Є.В. Псевдомоноз птиці: основні закономірності інфекційного процесу та удосконалення заходів з профілактики хвороби: автореф. дис. на здобуття наук. ступеня канд. вет. наук; спец.16.00.03 “Ветеринарна мікробіологія, епізоотологія, інфекційні хвороби та імунологія” / Є.В. Ващик. – Одеса, 2012. – 22 с.
ДСТУ 4769: “Бактеріологічні дослідження патологічного матеріалу від тварин”. – 2007.
Болезни птиц / [В.Ф. Бессарабов и др.]. – СПб.: Лань, 2007. – 448 с.
Определитель бактерий Берджи: пер. с англ. / Под ред. Дж. Хулта и др. – М.: Мир, 1997. – 432 с.
Shetinina, I.O., Djachenko ,V. I. (2009). Significance of innovative development for poultry farming. Current state of production of poultry meat in Ukraine and prospects of development. Instytut ptahivnyctva UAAN. 32–38.
Gusev, V., Gusev, Je., Svetoch, M., Glazkov, N. (2003). Monitoring of pathogens of bacterial infections. Pticevodstvo. 2, 8–10.
Stegnij, B.T., Gljebova, K.V., Petrenchuk, E.P., Bobrovyc'ka, I.A., Majboroda, O.V. (2014). Epidemiological monitoring of bacterial diseases of poultry in Ukraine. Veterynarna medycyna. 98, 99–102.
Skrypka, M.V. (1999). Pseudomonosis of poultry in Ukraine and biological properties of the pathogen: avtoref. dys. na zdobuttja nauk. stupenja kand. vet. nauk: spec.16.00.03 “Veterynarna mikrobiologija, epizootologija, infekcijni hvoroby ta imunologija”. Kharkiv, 19.
Bojko, O.P. (2009). Characteristics of isolates P. aeruginosa, obtained from different sources, and some nutrient media for their selection. Nauk.-tehn. bjul. Instytutu biologii' tvaryn ta derzh. n.-d. kontrol. instytutu vetpreparativ ta kormovyh dobavok. 10(4), 115–121.
Vashhyk, Je.V. (2012). Pseudomonosis of the bird: the main regularities of the infectious process and the improvement of disease prevention measures: avtoref. dys. na zdobuttja nauk. stupenja kand. vet. nauk: spec.16.00.03 “Veterynarna mikrobiologija, epizootologija, infekcijni hvoroby ta imunologija”, Odesa, 22.
DSTU 4769: “Bacteriological studies of pathological material from animals”. (2007).
[Bessarabov, V.F. et al.]. (2007). Diseases of birds. SPb.: Lan’, 448.
Ed. by Hulta. Dzh. et al. (1997). The Berjee bacteria determinant: transl. from english. M.: Myr, 432.