Meaty and slaughter qualities of highly-productive pig hybrids in the conditions of an industrial pig-breeding complex

  • O. Moroz
  • A. Shostya
  • S. Usenko
  • O. Nevidnychui
  • V. Tsybenko
  • R. Kir’yan
Keywords: breed, genotypes combination, hybrids, interbreed and cross-breed hybridization, slaughter and meaty qualities

Abstract

The article covers studying results of detecting the most effective options of genotypes combination pigs of ukrainian and english selection for the receiving of commercial hybrids on an inter-breed and cross-breed basis in the conditions of an industrial pig-breeding complex. In experiments were used pigs of ukrainian and English selection: intra-breed type in large white breed (УВБ-1), ukrainian and poltava meat breed (UM and PM), duroc (D), landrace (L) and large white breed of english selection (ВБА) and boars obtained from the genotypes combinations of ukrainian and english selection (УВБ-1 × ВБА).Fattening of purebred and pig hybrids of all studied combinations with live weight up to one hundred kg led to obtaining of high level daily average increase of weight. The highest daily average gain of weight were received in two combinations of young pigs which obtained from the combination of sows (УВБ-1) with adult boars of duroc (D), landrace (L) and large white breeds of english selection (WBA). The minimum feed costs per1 kgof live weight gain are characterised inter-breed combinations of (УВБ-1 × D) and (УВБ-1 × L).Meatiness of carcasses at slaughter of100 kgwas different and depends on the genotype of the animals. Using adult boars of meaty breeds of foreign selection (D, L, WBA) contributes to increasing in meat content in carcasses. Meat quality in purebred and inter-breed young pigs at slaughter of100 kgmeet the requirements of satisfactory quality meat. The best indicators of the quality of meat are characterized by young stock from the combinations of (UWL-1 × UWL-1) та [UWL-1 × (UWL-1 × WL E)]. The most expedient variants of reception of hybrid young stock for fattening on the basis of the conducted researches are combinations of sows with adult boars of duroc, landrace and large white breeds of english selection, that allows to increase significantly the production of high quality pork in farms with industrial technology.

References

Баньковська І.Б. Обґрунтування та розробка системи оцінки, прогнозування і оптимізації виробництва якісної продукції свинарства: автореф. дис. на здобуття наук. ступеня докт. с.-г. наук: спец. 06.02.04 “Технологія виробництва продуктів тваринництва” / І.Б. Баньковська. – Миколаїв, 2017. – 43 с.

Волощук В.М. Відгодівельні, забійні та м’ясні якості підсвинків м’ясних порід / В.М. Волощук, А.П. Василів // Свинарство: міжвідомчий тематичний науковий збірник Інституту свинарства і АПВ НААН. ‒ 2013. – Вип. 62. – С. 8‒13

Кузьменко Л.М. Біологічна повноцінність свинини залежно від рівня соняшникового шроту в раціонах / Л.М. Кузьменко // Свинарство: міжвідомчий тематичний науковий збірник Інституту свинарства і АПВ НААН. – 2016. – Вип. 68. – С. 123‒130.

Нарижна О.Л. Забійні якості чистопорідного та помісного молодняку, одержаного при поєднанні свиноматок великої білої породи з термінальними і чистопорідними кнурами різних генотипів / О.Л. Нарижна // Свинарство: міжвідомчий тематичний науковий збірник Інституту свинарства і АПВ НААН. – 2014. – Вип. 65. – С. 303‒307.

Скареднов Д. Ю. Забійні та м’ясні якості свиней на відгодівлі за використання в раціонах концентрату сухого білкового соєвого кормового / Д.Ю. Скареднов // Вісник Полтавської державної аграрної академії. – 2013. – № 2. – С. 150‒153.

Халак В.І. Відгодівельні та м’ясні якості молодняку свиней різних поєднань / В.І. Халак, Л. Ференц, О. Стадницька // Агробізнес сьогодні. – 2016. – № 14. ‒ С. 14‒15.

Шебанін П.О. Технологічні та селекційно-генетичні фактори підвищення продуктивності свиней: дис. на на здобуття наук. ступеня канд. с.-г. наук: 06.02.04. – Миколаїв., 2016. – 146 с.

Bankovs’ka, I.B. (2017). Substantiation and development of the evaluation system of estimation, forecasting and optimization of the production of high quality pig products: author’s abstract for obtaining the scientific degree of the Doctor of Agricultural Sciences: Speciality 06.02.04 Technology of production of livestock products. Mykolayiv, 43

Voloshuk, V.M., Vasyliv, A.P. (2013). Fattening, slaughter and meaty qualities of young pigs of meaty breeds. Pig breeding. Interdepartmental thematic scientific collection of the Institute of Pig Breeding and NAAS of Ukraine. 62, 8‒13.

Kuz’menko, L.M. (2016). The biological value of pork depends on the level of sunflower meal in rations. Pig breeding. Interdepartmental thematic scientific collection of the Institute of Pig Breeding and NAAS of Ukraine. 68, 123‒130

Narizhna, O.L. (2014). Slaughter qualities of purebred and hybrid young pigs, obtained by combining sows of large white breed with terminal and purebred adult boars of different genotypes. Pig breeding. Interdepartmental thematic scientific collection of the Institute of Pig Breeding and NAAS of Ukraine. 65, 303‒307.

Skarednov, D.Y. (2013). Slaughter and meaty qualities of pigs on fattening with the use of a concentrate of dry protein soy feed in rations. Journal of Poltava State Agrarian Academy. 2, 150‒153

Khalak, V.I. 2016 (). Fattening and meaty qualities of pigs of different combinations. Agricultural business today. 14, 14‒15

Shebanin, P.O. (2016). Technological, selective and genetic factors for increasing of the productivity of pigs: Dissertation for obtaining the scientific degree of the Doctor of Agricultural Sciences: Speciality 06.02.04 Technology of production of livestock products. Mykolayiv, 146

Published
2018-02-19
Section
Agricultural sciences (agronomics, agricultural ecology, land reclamation, ecology, crops husbandry, farming)