ПРОБЛЕМИ ЗАРОБІТНОЇ ПЛАТИ В УКРАЇНІ ТА ШЛЯХИ ЇХ ВИРІШЕННЯ

  • О. Melnyk
  • O. Bolechivsky
  • I. Lavruk
Ключові слова: заробітна плата; оплата праці; купівельна спроможність населення; державне регулювання заробітної плати; індекс споживчих цін.

Анотація

У статті досліджено заробітну плату як один із основних джерел формування доходів населення. Розкрито основні аспекти реформування оплати праці за останні роки в Україні та тенденцію зміни її розміру. На основі отриманих статистичних даних визначено та здійснено порівняння рівнів середньої та мінімальної заробітної плати в Україні та розвинених країнах, зокрема, європейських. А також охарактеризовано на скільки відповідає купівельна спроможність населення отримуваній заробітній платі на основі витрат населення на дизельне паливо. Результати дослідження свідчать про низький рівень купівельної спроможності українців та відповідно реальних доходів, високий рівень інфляції, безробіття та неспроможність населення України задовільнити потреби у пересуванні на власному транспортному засобі, адже загальні місячні витрати на паливо становить більше половини отримуваного доходу, в той час як в середньостатистичній країні Європи – не більше 10%. Беручи до уваги таку тенденцію зміни економічного становища країни було запропоновано систему планомірних, всебічних та всеохоплюючих реформ та заходів, запровадження яких допоможе вирішити питання низького рівня заробітної плати. Окреслено комплексне та поглиблене вивчення даної проблеми, а також перспективи розвитку країни у сфері оплати праці.

Посилання

Державна служба статистики України [Електронний ресурс]. – Режим доступу до ресурсу : https://www.ukrstat.gov.ua.

Чирва Р. Від зарплати до зарплати / Р. Чирва // Профспілкові вісті. – 2018. – №3. – С. 8-9.

Євростат [Електронний ресурс] // Eurostat. – Режим доступу до ресурсу : https://ec.europa.eu/eurostat.

Жолудь О. Інфляція в Україні: минуле, сьогодення та майбутнє [Електронний ресурс] / О. Жолудь // VoxUkraine. – 2015. – Режим доступу до ресурсу : http://voxukraine.org/2015/03/31/inflation-in-ukraine-past-present-and-future-ukr/#imageclose-7561.

Індекс споживчих цін: сприйняття та реальність : посібник для користувачів) [Електронний ресурс] // Державна служба статистики України. – Режим доступу до ресурсу : http://www.ukrstat.gov.ua.

The State Statistics Service of Ukraine (2018), available at: http://www.ukrstat.gov.ua (Accessed 21 October 2018).

Chirva, R. (2018), “From salary to salary”, Trade union news, vol. 3, pp. 97-8-9.

The Eurostat (2018), available at: https://ec.europa.eu/eurostat (Accessed 25 October 2018).

Zholud, O. (2015), “Inflation in Ukraine: past, present and future”, VoxUkraine, available at: http://voxukraine.org/2015/03/31/inflation-in-ukraine-past-present-and-future-ukr/#imageclose-7561 (Accessed 23 October 2018).

The State Statistics Service of Ukraine (2018), “Consumer price index: perception and reality”, available at: http://www.ukrstat.gov.ua (Accessed 22 October 2018).

Опубліковано
2019-02-01
Номер
Розділ
Статьи